Info & historik

Anno 1948

Gammal bild på hotellet

Gammal bild på hotellet

Efter en fjälltur som Kerstin och Birger Myhr gjorde sommaren 1945, tillsammans med goda vänner, satte de sig att vila en stund på en kulle strax intill Ljusnan. Platsen var inte bara naturskön utan även bra för skidåkning och fjällvandringar. ”Här skulle jag vilja ha ett hotell” sa Kerstin. Och på den vägen blev det.

Med Birger som byggmästare uppfördes 1948 den ursprungliga byggnaden som fick namnet Bruksvallsliden. Resultatet blev en modern och välkomnande hotellanläggning som erbjuder personlig service till gästerna. O taliga är de gäster som genom åren sänt en tacksam tanke till Kerstin som upptäckte den vackra platsen, mitt i Härjedalens fjällvärld. Sedermera övertog Mats och Britt Myhr anläggningen.

Idag drivs Bruksvallsliden av 3:e generationen Myhr, det vill säga Jörgen och Ulla-Britt.

Välkomna att besöka oss!

..
..
..

..

Repotage om Familjen Myhr och Hotell Bruksvallsliden

Mats, Britt, Martin, Jörgen, Ulla, Magnus, Kerstin och Fredrik Myhr

Mats, Britt, Martin, Jörgen, Ulla, Magnus, Kerstin och Fredrik Myhr

Sommaren 1945 strax efter krigsslutet satte sig Kerstin och Birger Myhr ner för att vila efter en fisketur på fjället. När de satt där på en kulle strax intill Ljusnan säger Kerstin:
-Här skulle jag vilja ha ett hotell!

Gunnel Ledin berättar bland annat i sin bok “Sett och hört i Bruksvallarna” :
“Hotellet stod klart inför säsongen 1948 och med Turistföreningen Allmänna Fjällfärder kom de första gästerna. Den första vintern hade man öppet mars och april men under sommaren var hotellet stängt. Den andra sommaren kom professor Carl Malmsten och hans fru som gäster något de fortsatte med under många år. Professor Malmsten ordnade så småningom kurser i träslöjd och samtidigt började Kerstin med vävning. Hon hade utbildat sig till vävlärare i Katrineholm.
Eftersom gillestugan stod tom sommartid fanns det plats för många vävstolar där och sommaren 1951 kom trettio vävintresserade damer till Bruksvallarna. Varje vävkurs pågick en vecka och den första sommaren hade man sex kurser.
Hotellet byggdes ut i flera omgångar och man satte också upp en separat timmerstomme dit vävstolarna flyttades ut, Vävstugan.
Kerstin och Birger drev Hotellet och Västugan parallellt men 1966 lämnade de över hotellverksamheten till sonen Mats och han fru Britt och 1974 övertog dottern Anne-Marie Vävstugan. När Kerstin blickar tillbaka tycker hon att det har varit jobbigt många gånger men hon är samtidigt glad över att hennes barn har kunnat fortsätta den verksamhet som hon och maken Birger byggt upp. Birger avled 2002.
Mats och Britt kunde ta över en väl fungerande hotellverksamhet men säsongerna var korta och från september till jul fanns nästan inga turister i Bruksvallarna. Hur skulle man kunna förlänga säsongen?

Allt förändrades genom ett telefonsamtal hösten 1978. Då ringde Janne Halvarsson som då var tränare för damlandslaget i längdskidor och frågade om det fanns någon snö i Bruksvallarna. Finns det sand i Sahara?
Halvarsson beställde helpension för 28 åkare redan kommande måndag och det satte igång en aktivitet i hela byn eftersom ingenting var i ordning. Byns damer ställde upp och tvättade, städade och lagade mat medan Mats spårade med en hemgjord spårmaskin. Innan veckan var slut hade man 128 gäster på hotellet och det var starten för de årliga träningslägren för många olika landslag.”

1994 tog Mats och Britts son Jörgen och hans fru Ulla-Britt över verksamheten och Bruksvallsliden som i år fyller 60 år är nu det enda hotellet i området som har haft samma ägare från starten.
Ulla-Britt och Jörgens söner har inte fallit långt från äppelträdet då Fredrik har startat skoteruthyrning, Magnus är en riktigt duktig skidåkare och Martin tävlar i skoter med den äran.

När alla myhror har dragit sitt strå till stacken så blir det något stort…

Repotaget gjort av www.tillfjalls.se

* Nyhet! *
Nu finns trådlöst internet (WiFi) på hela hotellet
* Visste ni att... *
Hotell Bruksvallsliden firar 70år!
Till julen 1947 stod Hotell Bruksvallsliden färdigt. Då flyttade initiativtagarna och ägarna Kerstin och Birger Myhr ner till det nybyggda hotellet.

0684-20180 | info[at]bruksvallsliden.se | Myhrsvängen 5, 840 97 Bruksvallarna