Vinteraktiviteter

 • Längd

  Bruksvallarna i västra Härjedalen ligger i hjärtat i Sveriges bästa spårsystem, med 300 kilometer längd- och turskidåkning. Byn andas längdskidåkning och har gjort det i generationer. I dalgången Bruksvallarna-Ramundberget finns 11 mil preparerade längdspår. Lägg därtill flera mil med fjällspår som prepareras från vecka 7. Med Sverigepremiär och världscupsuttagning på längdskidor levererar man en stor fjällupplevelse i en liten dalgång under en lång säsong. Skidåkning i världsklass för nybörjare, turåkare, Vasaloppsåkare, familjer och elitåkare.
  Information om spår och spårkort
 • Skoter

  Skoterlederna som leder till och från Bruksvallarna är en del i ett stort skoterledsystem i Funäsfjällen, som sköts av det gemensamma driftsbolaget Funäsfjällens Ledbolag AB. Tillsammans med Storsjö-Ljungdalen finns här sammanlagt 610 km skoterleder som underhålls och pistas för att ge dig som skoterförare möjlighet att vistas med skoter i fjällvärlden. Det bör tilläggas att av dessa 610 km är det 150 km som går över högfjället och som pistas dagligen. Här gäller spårkort och det finnas att köpa på många ställen i området. Våra ledvärdar vistas dagligen på lederna för att guida samt se över säkerheten.
  Mer om ledkort och lederna
 • På tur

  Framåt februari och mars börjar det dra i "gå på tur"-nerven. Solens strålar börja värma och dagarna blir snabbt längre. Nu dammar vi av turskidorna och ryggsäcken fylls med liggunderlag, thermos och gott att äta när man sitter på fjället i sin solgrop.

  Kolla in Solskensturen, nr 13 av områdets 15 Vinterpärlor, ett populärt turförslag på vårvintern, se länk nedan. Du hittar också mer info om längdskidåkning på funäsfjallen.se

  Men kom ihåg att innan du ger dig ut på fjället, läs allmän information om våra fjällturer samt ta del av Fjällsäkerhetsrådets rekommendationer. Väder och vind kan snabbt ändras på några minuter. www.fjallsakerhetsradet.se

  Solskensturen som PDF
 • Isfiske

  Det är oftast ren och skär njutning att fiska till fjälls vintertid. Många tankar avhandlas samtidigt som du sitter där på renfällen och med varlig hand håller pimpelspöet. Lyckan är total när det väl nappar. Med solen i ansiktet och vindstilla blir det ofta sent innan man börjar packa ihop för hemfärd och rensning av fisk. Många av Bruksvallarnas upplåtna fiskevatten är lättillgängliga med skidor eller skoter. Kom ihåg att lösa fiskekort innan ni drar iväg och prövar fiskelyckan. Köper ni Fiskepasset har ni tillgång till alla upplåtna fiskevatten i västra Härjedalen.
  Mer om fiske vintertid på renbetesfjäll
 • Alpin skidåkning

  Längre bort i vår dalgång ligger vid vägs ände, Ramundbergets alpina skidanläggning. Här faller årligen ganska mycket snö, och ibland är den helt underbart fluffig, så där så att man aldrig får nog. Är det så att du vill vidga dina vyer och även pröva på skidåkning utanför pisten är området som upplagt för härliga toppturer. Antingen om du sätter på skinn under skidorna eller lyxar till det och beställer en tur eller två med helikopter. Boka tid med guide för att få ut det mesta av skidåkningen och samtidigt vara på den säkra sidan när det gäller lavinkunskap och uppdatering på hur väderleken har varit sen första snön föll.
  Mer om alpin skidåkning i Funäsfjällen